Ekološka in biodinamična kmetija Černelič tudi uradno prejela evropsko priznanje za navdihujoče prakse v kmetijstvu

Državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je v ponedeljek tudi uradno podelil priznanje Evropske komisije za navdihujoče prakse v kmetijstvu Zvonetu Černeliču z Ekološke in biodinamične kmetije Černelič v Dečnem selu. Omenjena kmetija je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti in zasedla prvo mesto v kategoriji »Popular vote«.

Zvone Černelič daje zgled, kako je mogoče uspešno kmetovati tudi brez kemičnih sredstev

biodinamicna_kmetija_cernelic_podelitev_evropskega_priznanja (55)

Nagrado je Černeliču izročil državni sekretar dr. Jože Podgoršek.

Na posebnem dogodku, ki so ga pripravili na Černeličevi kmetiji in so se ga udeležili člani biodinamičnih društev iz skoraj cele Slovenije – teh je skupno 16 –, kmetijski svetovalci iz Novega mesta in Celja ter drugi povabljenci, so čestitke z vseh koncev deževale Zvonetu Černeliču, ki si je to priznanje po mnenju vseh navzočih več kot zaslužil, saj s svojim pionirskim delom in pogumom daje zgled drugim kmetom, kako je mogoče uspešno kmetovati tudi brez kemičnih sredstev. Kot je poudarila Majda Hriberšek, strokovna vodja Društva za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje, katerega predsednik je Černelič in v katerem je trenutno šest kmetov z Demeter certifikatom, njihov predsednik s svojo veliko zagnanostjo za ekološko in biodinamično kmetovanje s sabo vleče tudi ostale člane društva. »Pred 13 leti, ko smo po zaslugi začetnice v Sloveniji Mete Vrhunc tudi v Posavje pripeljali biodinamiko, si ne bi nikoli mislila, da bomo prišli tako daleč. Na začetku smo bili navadni vrtičkarji in smo se s tem ukvarjali ljubiteljsko, ko se nam je pridružil Zvone Černelič, na katerega smo res zelo ponosni, pa je naša dejavnost dobila čisto drug pomen,« je dejala in omenila, da ima društvo Ajda Posavje največ kmetov biodinamikov v Sloveniji, ki imajo certifikat Demeter, kar pomeni, da svoje pridelke sočasno pridelujejo po načelih biodinamike. Hriberškova je še izpostavila, da so veseli, da je prišlo do te nagrade, tudi zato, ker se bo biodinamična metoda, ki v svetu obstaja že stoletje, zdaj lahko še bolj približala tudi odločevalcem in strokovnjakom, ki bodo lahko spoznali pomen te metode.

biodinamicna_kmetija_cernelic_podelitev_evropskega_priznanja (40)

Prejemniku priznanja se je zahvalila tudi začetnica biodinamike v Sloveniji Meta Vrhunc.

»Biodinamika je edini trajnostni razvoj, ker našo zemljo ohranja živo tudi za naše zanamce,« je še izjavila.

Černelič: Brez začetnice biodinamike v Sloveniji Mete Vrhunc ne bi bilo tega priznanja

Dobitnik priznanja Černelič se je še posebej zahvalil Meti Vrhunc, ki je glavni »krivec« za začetek kmetovanja po biodinamični metodi v Sloveniji, saj je s tem načinom kmetovanja začela že pred 35 leti. »Brez nje ne bi bilo tega priznanja in današnjega dogodka,« je poudaril. Vrhunčeva je izpostavila, da ne samo slovenska, ampak tudi evropska zemlja izgublja plodnost, ponekod po svetu pa so predeli, kjer je zemlja izgubila vso svojo plodnost in na njej ne raste nič več. »Biodinamika obljublja trajno plodnost tal, ekološko ravnotežje in pridelke najvišje kakovosti,« je poudarila in dodala, da biodinamika omogoča tudi samooskrbnost, ki je slovenskemu kmetijstvu danes tako primanjkuje.

IMG_0616.

Pri Černeličevih so imeli nedavno tudi poroko, v zakonski stan sta stopila sin Primož in njegova Lara, ki pridno skrbita, da ekološko in biodinamično kmetuje tudi že naslednja generacija (foto: Justmarried).

»Zvone je najboljši primer, da ta način kmetovanja deluje. Najvišje odlikovanje v Evropi, ki ga je prejel, bi zdaj le moralo prebuditi tudi tistega največjega skeptika med stroko pri nas. Kdor pride k Zvonetu, si vse skupaj ogleda ter pogleda njegove živali in srečo njegove družine, lahko ugotovi, da to zdravje, ki ga sejemo naši naravi, odseva tudi v nas,« je še dejala.

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je prejela največ glasov v posebni kategoriji »Popular vote«, kjer je o projektih glasovala javnost. Organizatorji so prejeli skoraj 7000 glasov v relativno kratkem času, saj je bilo glasovanje odprto zgolj dober teden. V Dečnem selu pri Brežicah na biodinamični kmetiji Černelič na ekološki način kmetujejo že od leta 2003, v letu 2014 pa so pridobili Demeter certifikat. Njihov osnovni cilj je pridelava kvalitetnih in hranljivih pridelkov z ugodnim vplivom na okolje in naravo. Poslužujejo se kolobarjenja, gnojenja z biodinamičnim kompostom domačega goveda in setvijo mešanih posevkov za povečevanje deleža organske snovi v tleh, s čimer prispevajo k večjemu ponoru CO2 in s tem tudi k zmanjševanju vpliva na podnebne spremembe. Prispevajo tudi k čistejšemu zraku in bolj zdravemu okolju. Svoje znanje in pridobljene izkušnje z veseljem delijo z drugimi.

»Nagrada je priznanje celi Sloveniji«

Černelič je v svoji zahvali izpostavil tudi celjsko kmetijsko svetovalko Vesno Čuček, ki ima po njegovem levji delež pri prenosu ekološkega in biodinamičnega kmetijstva na ostalo kmetijstvo. »Vsekakor si te nagrade ne lastim sam, to je priznanje celi Sloveniji. Da so to prepoznali v Bruslju in tudi na kmetijskem ministrstvu, mi je res v velik ponos,« je navedel in dodal, da širjenje ekološkega in biodinamičnega kmetijstva vidi predvsem z zgledom. »Začetki so bili težki, marsikdo nam ni verjel, češ, saj ne bomo pridelali dovolj hrane in bomo propadli. Zdaj vidim, da se počasi premika naprej, in verjamem ter si želim, da bi bila to nekoč normalna pridelava hrane. Upam si napovedati, da bi lahko Slovenija v roku 15, 20 let prešla na tak način kmetovanja,« je še povedal Černelič, ki mu je sicer Evropska komisija nagrado podelila že 25. junija, ravno včeraj so se kot kmetija predstavili tudi preko videokonference iz Bruslja (sodelovali so z referatom). Naj omenimo, da so na kmetiji Černelič z biodinamičnim načinom letos pridelali kar 4 tone/hektar luščene pire.

Državni sekretar Podgoršek je pred podelitvijo priznanja še navedel, da je Ekološka in biodinamična kmetija Černelič v tem letu postala prepoznavna ne zgolj v Sloveniji, temveč kar v Evropski uniji. »Najbolj veseli smo, da je evropska javnost prepoznala to kmetijo kot tisto, ki si zasluži nagrado najbolj navdihujoče prakse na podeželju, in to je tisto, kar jo umešča na zemljevid Evrope,« je povedal. Nekaj besed sta zbranim namenila tudi predsednica sveta KS Artiče Nataša Sagernikin predsednik Združenja Demeter Slovenija Sergio Stancich. Z recitacijo svoje pesmi pa je kulturni prispevek k dogodku dodala Mihaela Zahrastnik, sicer tudi članica društva Ajda Posavje. Predvajali so tudi predstavitveni video kmetije, ki si ga lahko ogledate tukaj.

R. R.

VIR: https://www.posavskiobzornik.si/gospodarstvo/ekoloska-in-biodinamicna-kmetija-cernelic-tudi-uradno-prejela-evropsko-priznanje-za-navdihujoce-prakse-v-kmetijstvu-91325

Related posts