Dvodnevno izobraževanje o osnovah biodinamične kmetijske pridelave za Direktorat za strokovno podporo razvoju kmetijstva in ribištva Ministrstva za kmetijstvo

Torek, 6. december, je bil namenjen obisku biodinamičnih kmetijskih kmetij v Sloveniji. Gre za biodinamične kmetije, katerih izdelki nosijo znak Demeter - znak kakovosti v biodinamičnem kmetijstvu. Biodinamični izdelki s certifikatom Demeter so podvrženi zahtevnim kontrolam, rezultat pa so izdelki visoke vrednosti z dodano vrednostjo. Primer takšne kmetije je biodinamična kmetija Černelič pri Brežicah. Gre za kmetijo s številnimi priznanji in uspehi v svetu biodinamičnega kmetijstva, temu pa botrujejo tudi nagrade Rural Inspiration Awards 2020 (najboljša vzorčna kmetija v Evropi pri spodbujanju bioekonomskih dejavnosti in podnebnih ukrepov) ter nagrada Evropske komisije za navdihujoče kmetijstvo. prakse.. Ob tej priložnosti je lastnik kmetije Zvone Černelič vsem prisotnim predstavil svoje gospodarstvo, ki se v glavnem zreducira na pridelavo različne zelenjave in jagod, na kmetiji pa so tudi krave, ki zaokrožujejo to biodinamično zgodbo. Druga kmetija, ki smo jo obiskali, je biodinamična kmetija Bogovič, prav tako v Brežicah. Primarna dejavnost te kmetije je pridelava biodinamičnih jabolk, lastniki pa so pojasnili, da so s konvencionalne pridelave na biodinamično kmetijstvo prešli pred mnogimi leti zaradi pojava voluharjev, ki se jih takrat niso mogli znebiti in so uničili skoraj njihov celoten nasad. Danes z uporabo metod in praks biodinamične pridelave takih težav v svojem nasadu nimajo več.


Ob koncu ogleda je bilo v sodelovanju s Svetovalno službo RS za vse prisotne organiziranih več predavanj o biodinamičnih kmetijskih praksah v Sloveniji. Ob tej priložnosti sta gosta predavanja Zvone Černelič in Ajstor Anton, lastnika biodinamične kleti Pekel, predstavila svoje kmetije ter izzive in priložnosti, s katerimi se vsakodnevno srečuje tovrstno kmetijstvo skozi svoje prakse. Dodatna predavanja so s svojim strokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami dopolnile predstavnice Svetovalne službe Celje Vesna Čuček, Mateja Struglec iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, specialistka za ekološko kmetijstvo, in Sonja Bertalančić, dr. strokovni svetovalec za ekološko in biodinamično kmetijstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota.


V sredo, 7. decembra, je bil organiziran ogled družinske kmetijske kmetije OPG Mohokos, Pleškovec, v sklopu katere je prva počitniška hiša na Hrvaškem s prestižnim eko ​​certifikatom Evropske unije – Ecolabel. Gre za družino Lajtman, ki obiskovalcem poleg počitniške hiše ponuja različne podeželske dejavnosti po biodinamičnih principih. Med ogledom Turistične palače v Čakovcu je bil predstavljen pregled potenciala in nedavnega priznanja, ki ga je Međimurska županija prejela kot trajnostna županija, ter kako biodinamični način gospodarjenja prispeva k istemu cilju. V Centru dr. Rudolfa Steinerja je imel zaključno predavanje direktor Centra dr. sc. Dijana Posavec, o osnovah biodinamičnega kmetijstva, da bi udeleženci dvodnevnega strokovnega izobraževanja dobili celovit vpogled v prednosti te kmetijske prakse z vidika varstva okolja, ravnanja s CO2 v tleh in vplivov na družbeno okolje. sociološke in ekonomske vidike. Na koncu je bil organiziran obisk OPG Jakopović, Paka, ki se ukvarja s certificirano ekološko kozmetiko znamke Kuća magicne trave, ki je trenutno v fazi prehoda na biodinamično pridelavo. Njihovi izdelki so prvi na Hrvaškem z oznako ECO cosmetics, 100% naravna kozmetika z ekološkimi sestavinami.


Izvedba dvodnevnega izobraževanja o biodinamičnem kmetijstvu za predstavnike Direktorata za strokovno podporo razvoju kmetijstva in ribištva Ministrstva za kmetijstvo je bila zelo uspešna s številnimi novimi informacijami, primeri in možnostmi za prihodnje sodelovanje.

Vir: https://centar-rudolf-steiner.com/2022/12/14/dvodnevna-edukacija-o-osnovama-biodinamicke-poljoprivredne-proizvodnje-za-upravu-za-strucnu-podrsku-razvoju-poljoprivrede-i-ribarstva-ministarstva-poljoprivrede/

 

Related posts