Srce v košarici septembrskih jagod

Zmagoviti nastop na evropskem natečaju – Zvone Černelič iz Dečnega sela z biodinamično metodo uspešno nad opustošeno zemljo pri hidroelektrarni Brežice Vesel, da so delo prepoznali v Ljubljani in Bruslju DEČNO SELO – Biodinamična kmetija Černelič v vasi Dečno selo pri Brežicah je na natečaju Evropske komisije Rural Inspirational Awards na temo biogospodarstva in podnebnih sprememb nedavno v svoji kategoriji prejela največ glasov »občinstva« in tako osvojila prvo nagrado poletni navdih, kot so ime prevedli iz angleščine. Na omenjeni natečaj je Černelič svojo kmetijo prijavil na prigovarjanje s kmetijskega ministrstva. Pozornost ministrstva je očitno pritegnil način, s katerim so pri Brežicah pod Zvonetovim vodstvom oživili zemljišče, ki je ostalo osiromašeno in nerodovitno, potem ko so s te parcele odstranili izjemno velike količine deponiranega materiala, ki so ga tja navozili ob izkopih za gradnjo hidroelektrarne Brežice. Omenjeno parcelo so obdelali po biodinamični metodi. »Zemljo sem prezračil s podrahljalnikom, ker pluga ne uporabljamo. Potem sem spomladi pred dvema letoma sejal zeleno mešanico 27 vrst rastlin, ki sem jo dobil iz Nemčije. Zakaj to? Zato, ker je to orkester na njivi, ki deluje tako kot tisti na odru, kjer niso dovolj samo violine, ampak morajo biti zraven vsi instrumenti. Na njivi vsaka rastlina oddaja snovi, ki so potrebne za rast druge rastline in tako vzpostavijo ravnotežje v zemlji,« pravi. Iz mešanice semen je zraslo zelo veliko. To zeleno maso je potem zmulčil. V nadaljevanju je zemljišče še večkrat podrahljal in poškropil z biodinamičnimi preparati na osnovi gnoja iz roga, s tem da je na celotni površini posejal še mešanico rastlin, ki dobro prenašajo zimo, in ta zeleni pri rast spet zmulčil. Z vsemi izbranimi biodinamičnimi postopki je po dveh letih zemljo obogatil toliko, da je tam lani avgusta že lahko posejal travno mešanico. To parcelo naj bi glede na pogodbo dal nazaj lastnikom. »A zdelo se mi je škoda, da bi zdaj parcelo spet nekdo obdelal kemično, zato smo jo na naši kmetiji vzeli v najem, čeprav je zemljišče od nas oddaljeno štirinajst kilometrov,« pravi. To izboljšavo zemlje so želeli iz Slovenije v Bruslju predstaviti na omenjenem natečaju kot primer zglednega dela. Zvone je sprva okleval. Na dodatna prigovarjanja se je potem odločil sodelovati, s tem a je takrat on predlagal, da v natečaj vključijo ne samo omenjeni poskus oživljanja zemljišč pri hidroelektrarni Brežice, ampak celotno kmetijo z vsem tistim, kar na njej delajo po biodinamiki. »Za sodelovanje sem se odločil, ko sem videl, da je na Ministrstvu za kmetijstvo nekdo prepoznal mojo zgodbo, povezano z biodinamično pridelavo,« pravi Černelič. Na natečaju sta med 77 kandidati iz 19 držav prišli v ožji izbor petnajstih dve kmetiji iz Slovenije, Černeličeva in ekološka vinogradniška z mariborskega območja. »Na natečaju so bile tri skupine. Naša kmetija je bila v kategoriji zniževanje okoljskih sprememb. Ena skupina je bila približevanje okoljskim spremembam in še ena skupina zelena energija,« pravi sogovornik, ki se je s svojim iskrenim vztrajanjem v biodinamiki kmetovanja zavihtel z objavo natečajnih rezultatov na sam vrh med kmetijami v Evropi. »Te nagrade si ne lastim. To je nagrada te male Slovenije, vseh podobno mislečih, ki delamo v ekološki oziroma biodinamični smeri,« poudarja Zvone Černelič. Pri tem omenja Meto Vrhunc, ki je leta 1985 začela z biodinamiko, in društva, ki so začela nastajati v tistem času. Če ne bi srečal Anke Černec, ki je v Ziljah prva v Beli krajini imela biodinamično kmetijo, mogoče ne bi šel na to pot kmetovanja, a je tam v Beli krajini dobil navdih. Leta 2011 so ustanovili Društvo za biodinamično gospodarjenje Ajda Posavje. Slučajno je predsednik društva po štirih letih njegovega delovanja postal on in društvo so potem preselili v Boštanj, kjer ima sedež še zdaj. »Prejeta nagrada mi je nagrada za življenjsko delo. To, da so moje delo in moje vrednote prepoznali in sprejeli v Ljubljani in Bruslju, je zame primerljivo s podelitvijo Prešernove nagrade. Nagrade nisem pričakoval, vedel pa sem, da imam veliko podporo. Tistih, ki pridelujejo po biodinamični metodi, je v Sloveniji namreč že kar veliko, deluje že tudi 16 društev, ljudje se zanimajo za to kmetovanje in se želijo usmeriti vanj,« pravi Zvone, ki je s svojim delom že navdih mnogim. DOBROBIT Na biodinamični kmetiji Černelič na ekološki način kmetujejo že od leta 2003, v letu 2014 so pridobili certifikat demeter, kar pomeni, da pridelujejo po načelih biodinamike. Kolobarijo, gnojijo z biodinamičnim kompostom iz gnoja domačega goveda in sejejo mešane posevke za povečevanje deleža organske snovi v tleh, kar je v več pogledih okolju prijaznejše od intenzivne pridelave. Po biodinamični metodi je Zvone Černelič začel pridelovati leta 2012. Pred tem je bila kmetija ekološka. Ko se je odločal za ekološki način, so mu nekateri napovedovali, da bo družina ob takem kmetovanju lačna. Napovedi se seveda niso uresničile. Glavna dejavnost na kmetiji je pridelava zelenjave in jagod ter živinoreja. Z živino pridobijo gnoj, ki se v dveh letih spremeni v kompost, tega obdelajo z biodinamičnimi preparati in ga tako dodatno obogatijo. »Če bi odločal v državi, bi živinorejo občutno zmanjšal in jo potisnil bolj v hribe, da se ti ne zarastejo. Živinoreje v ravnini ne bi prepovedal, a bi morala biti ekološka. To pomeni ne samo ekološke hrane, ampak, in to je zelo pomembno, tudi dobrobit živali. Razlika med biodinamično in ekološko metodo je zelo velika. Biodinamično pomeni ne samo odsotnost strupov, ker je to tudi v ekološkem, ampak pomeni tudi prisotnost živega,« poudarja Černelič in prikliče iz spomina svoj poskus s kuma- rami. Pred časom je namreč primerjal tri vrste kumar: pridelano na običajen način, pridelano ekološko in pridelano biodinamično. Po določenem času je tista, ki jo je pridelal biodinamično, ostala užitna, preostali dve sta bolj ali manj propadli. Pridelava zelenjave je ena od treh glavnih dejavnosti Černeličeve biodinamične kmetije, ki je že pred leti dosegla kakovostni certifikat demeter. SEPTEMBER Odzivi na tržnici Zvonetu Černeliču tedensko poplačajo njegovo vztrajanje pri biodinamični pridelavi in lastnih vrednotah. Ne gre le za to, da na ljubljanski tržnici, kamor se odpravi dvakrat tedensko, zlahka proda, in torej ne gre le za denar. Bolj izstopa izraženo spoštovanje, ki ga je deležen ta kmet iz Dečnega sela. Certifikat demeter, ki ga ima izobešenega na stojnici, opazi vse več obiskovalcev tržnice, in se po njem odloči za nakup. Ampak ljudje prihajajo k njegovi stojnici tudi iz drugih vzgibov. »Ko nimam veliko jagod, jih vsakdo lahko dobi nekaj. Neki gospod je hotel štiri košarice, dal sem mu dve. ́In zakaj tako? ́ je vprašal. ́Zato, ker bo gospa, ki stoji zraven vas, najbrž tudi vzela jagode, in tista, ki prihaja, najbrž tudi, ́ sem mu odgovoril. ́Plačam dvojno, ́ je rekel. ́Ne, ker nisem prišel v Ljubljano samo zato, da prodam, ́ sem mu povedal. In to ljudje cenijo,« pravi Zvone. Na tržnici se mu je nedavno zgodilo tudi to: neka ženska je hotela kupiti več jagod. Rekel ji je, da ne more vsega dati enemu. »Pri stojnici je stala še ena gospa. Rekla je: ́Pred osmimi leti se je zgodilo nekaj podobnega. Septembra sem prišla k vam k stojnici. Neka gospa pred menoj je hotela zadnje tri košarice jagod. Vi ste ji dali dve, zato pač, da jagode dobim še jaz. ́ Ženska, ki je povedala to zgodbo izpred osmih let, je takrat, pred osmimi leti, tudi stala zadaj, ničesar ni rekla. Po jagode pa je prišla zato, ker je bil mož na smrtni postelji in si je zaželel jagode. Bilo je septembra, takrat jagod ni, ampak ona je prišla na tržnico z upanjem, češ, kaj pa, če jagode vendarle bodo. In dobila je tisto zadnjo košarico. Izpolnil sem ji željo in to mi je povedala po osmih letih,« z nekim po- sebnim ponosom pravi Zvone Černelič. Tudi ob prejemu omenjene nagrade mu mnogi pravijo, da poznajo njegove pridelke že dolgo časa, kar pomeni, da že dolgo časa prihajajo kupovat k njemu. Nedavno se je prišel k njemu poslovit nemški veleposlanik, ko je po osmih letih odšel iz Slovenije v Avstrijo. »Še en dogodek s tržnice v Ljubljani bi omenil. Ko sem 18. aprila letos prišel v Ljubljano s prvimi jagodami, na tržnici nisem imel svojega mesta zaradi omejitev. Vse stojnice so bile zasedene, zato sem se postavil z avtomobilom, kjer je bil prostor. In jagode so šle h kupcem naravnost iz avtomobila. Jagod sem prodal 45 kilogramov po 12 evrov za kilogram in stojnice sploh nisem potreboval,« pravi ustvarjalni zagovornik biodina- mičnega pridelovalnega načina Zvone Černelič. Besedilo in foto: M. Luzar Dolenjski list - 16.julij.2020

[MISSING TRANSLATION] Biodinamična Kmetija Černelič

Tukaj si lahko ogledate ostale članke

Kliknite na spodnjo povezavo za ogled ostalih člankov https://drive.google.com/open?id=0BwQOUOgw2rbNWlRpbVllVXhxNzg

[MISSING TRANSLATION] Biodinamična Kmetija Černelič

Pridelovanje zdrave hrane z varovanjem okolja, tal in zmanjševanjem vpliva na podnebne spremembe

Pridelovanje zdrave hrane z varovanjem okolja, tal in zmanjševanjem vpliva na podnebne spremembe – Biodinamična kmetija Černelič Podnebne spremembe so danes vse bolj očitne. V vasi Dečno selo pri Brežicah na biodinamični kmetiji Černelič na ekološki način kmetujejo že od leta 2003, v letu 2014 pa so pridobili DEMETER certifikat, kar pomeni, da svoje pridelke sočasno pridelujejo po načelih biodinamike. Poslužujejo se kolobarjenja, gnojenja z biodinamičnim kompostom domačega goveda in setvijo mešanih posevkov za povečevanje deleža organske snovi v tleh, s čimer prispevajo k večjemu ponoru CO2. Prispevajo tudi k čistejšemu zraku in bolj zdravemu okolju. Svoje znanje in pridobljene izkušnje z veseljem delijo z drugimi in danes so inspiracija že mnogim. Ozadje Začetek zgodbe sega v leto 1994, ko je sedanji nosilec kmetijskega gospodarstva, Zvone Černelič, s svojo družino kupil majhno kmetijo z 2,5 ha zemlje. Povod, ki je vodil do današnjih dosežkov, se je zgodil, ko so po dveh letih kmetovanja na kmetiji prenehali z uporabo kemičnih sredstev za zaščito jagod. Od tistega trenutka dalje so z vsakim letom vse bolj razmišljali in aktivno iskali rešitve, kako postati čim bolj naravi prijazna in ekološko usmerjena kmetija. Vključili so se v ukrep Ekološko kmetovanje, svojo obstoječo prakso pa so leta 2012 nadgradili še z izvajanjem biodinamičnega kmetijstva, za katerega so dve leti kasneje pridobili DEMETER certifikat. Kmetija je do danes povečala svoja zemljišča na 6 ha, obdelujejo pa še dodatnih 34 ha v najemu. Polovica obdelovalnih površin se nahaja v hribovitih območjih, kjer s pašo približno 30 glav velike živine preprečujejo zaraščanje. Živina je 8 mesecev na paši, pozimi pa jé samo suho seno brez vsakršnih žit, v odprtem zimskem hlevu z izpustom. Rezultat je zdrava živina. Gnoj živine predelajo v kompost s pomočjo biodinamičnih pripravkov, kateri učinkuje na zemljo na način, da je zemlja vsako leto v rodnejšem stanju in ne obratno. To dosežejo tudi s primerno obdelavo zemlje brez oranja in primernim kolobarjenjem. Proti boleznim in škodljivcem se borijo predvsem z zdravimi in odpornimi rastlinami, ki jih vzgojijo sami. Na ekološki in biodinamični način gojijo več kot 30 vrst zelenjave na 0,7 ha ter jagode na 0,3 ha. Cilji Osnovni cilj je pridelava kvalitetnih in hranljivih pridelkov z ugodnim vplivom na okolje in naravo. Glavne aktivnosti Na kmetiji izvajajo metodo brez oranja (podrahljavanje), ki se razlikuje od klasičnega oranja. Glavna prednost je prezračevanje zemlje, pri čemer se tla toliko ne zbije in so prepustna za vodo. Z rahlo zemljo obdržijo več vode v zemlji, ki ob nalivih ne odteče in je posledično manj suše. V takšnih tleh je prisotnih več mikroorganizmov, veže se več dušika iz zraka in ko vsemu temu dodajo še pravilen kolobar in mešane posevke, se poveča nastanek humusa, zmanjša zapleveljenost ter istočasno poveča ponor CO2 v tla – povečana vsebnost ogljika v nadzemni in podzemni biomasi oziroma z drugimi besedami, ogljik se skladišči v tleh ter tako blažijo njegov toplogredni učinek. Pri metodi brez oranja je tudi poraba pogonskega goriva bistveno manjša kot pri konvencionalnem oranju. Na kmetiji imajo za vsa dela skupaj v letu v povprečju porabo 55 litrov/ha. Za primerjavo: normativna poraba na hektar njive znaša 200 litrov/ha (vir: Pravilnik o načinu vračila trošarine za energente, ki se porabijo za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo). Del vrtnin in jagode pridelujejo v rastlinjakih, vse nasade oskrbujejo s kapljičnim namakanjem, hišo in manjši rastlinjak, v katerem pridelujejo sadike vrtnin, pa ogrevajo z eno najsodobnejših toplotnih črpalk, ki izkorišča toploto zemlje na osmih arih površine. Z vsemi temi aktivnostmi pa se hkrati tudi že prilagajajo podnebnim spremembam. Kako učinkovite so te metode, demonstrira naslednji primer regeneracije zemljišča. Leta 2018 je biodinamično kmetijo Černelič hidroelektrarna Brežice (HE Brežice) povabila k regeneraciji zemljišča na površini, ki je bila degradirana v procesu gradnje HE Brežice. Sprejeli so izziv. Konec aprila 2018 so omenjeno parcelo prerahljali in jo poškropili s preparatom 500 (pripravek narejen iz kravjega gnoja). Po treh tednih so škropljenje ponovili in posejali njivo s sejalnico na podrahljaču z biodiverzitetno mešanico iz Nemčije (26 vrst rastlin, firme Camena). V začetku septembra 2018 so parcelo zmulčali in poškropili s preparatom iz kravjeka po Mariji Thun. Po štirinajstih dnevih so zopet škropili z preparatom 500 in v kombinaciji (podrahljač + sejalnica) posejali zimsko mešanico (Wintergrun – 6 vrst prezimnih rastlin). Spomladi 2019 so ponovili postopek s setvijo poletne mešanice (enako kot prejšnjo pomlad), septembra istega leta zmulčali, poškropili in posejali travno deteljno mešanico. Danes je površina vzpostavljena in na njej poteka kmetijska dejavnost. Trenutno je na parceli travinje in v letošnjem letu (2020) bodo pričeli s košnjo. Na opisanem konkretnem primeru so želeli preveriti in pokazati, da z ekološkim in biodinamičnim pristopom lahko dosežemo ugodne učinke tudi tam, kjer jih ne bi pričakovali (uspešna vzpostavitev degradiranega območja). Biodinamična kmetija Černelič: »Želimo si, da bi ekološko oziroma biodinamično kmetovanje bil cilj vsakega posameznika v Sloveniji in drugod po svetu, saj je to mogoče.« Rezultati Pričakovani rezultati: Njihov doprinos k podnebnim spremembam so opazili tudi pri Umanoteri, slovenski fundaciji za trajnostni razvoj, kjer so kmetijo pred dvema letoma v okviru projekta na temo komuniciranja evropskih vsebin na področju zmanjševanja izpustov ogljikovega dioksida, ki je potekal v partnerstvu med evropsko komisijo, slovensko vlado in evropskim parlamentom, uvrstili med 20 primerov dobre prakse v Sloveniji. Video. Zvone Černelič je zelo aktiven tako na društvenem področju kot pri organiziranju različnih aktivnosti. Med leti 2010–2014 je bil predsednik Društva ekoloških kmetov Dolenjske, Posavja in Bele krajine. Danes je že peto leto zapored predsednik društva Ajda Posavje (biodinamično društvo, ustanovljeno leta 2011). V letih od 2011 do 2019 je z namenom osveščanja o uspešnih praksah organiziral skupaj že med 40 in 50 dogodkov v obliki delavnic in predavanj. Izpostaviti gre največje predavanje z 220 prisotnimi, ki je bilo v Sevnici v januarju 2017, ko je iz Italije z biodinamične kmetija Agrilatina prišel predavati Pasquale Falzarano. Poleg predavanja in delavnic je Zvone Černelič od leta 2011 vsako leto zapored organiziral v Brežicah ekološki sejem z dvajsetimi stojnicami. Zanimanja za te vsebine je vedno več, kar kaže tudi obiskanost predavanj, ki jih je vedno več. Samo v novembru 2019 je bilo na temo ekološkega in biodinamičnega kmetijstva uspešno izpeljanih 5 predavanj. Prihodi na kmetijo so organizirani tudi v obliki ekskurzij, šolskih ogledov in delavnic, kjer si lahko obiskovalci neposredno ogledajo izvajanje prakse. Za obiske vam svetujemo, da se predhodno dogovorite. Preko biodinamičnega društva Ajda Posavje se povezuje znanje v širši Sloveniji v povezavi z ostalimi sorodnimi društvi, šolami, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Kmetijsko šolo GRM Novo mesto (kjer so preko interesov tega društva naredili komoro za preučevanje kakovosti hrane – znani poskus s kumarami, ki je pritegnil tudi znanstvenika iz Kopenhagna - dr. Otto Jens Anderson)… Iz poskusa je moč razbrati, da z ekološkim in biodinamičnim kmetijstvom dosežemo še toliko bolj zdrave, kvalitetne in dlje časa trajajoče pridelke. Primer si lahko ogledate na njihovi spletni strani. Znanje, ki so ga v teh letih pridobili na domači kmetiji, združujejo z izkušnjami z drugih kmetij iz Slovenije in tujine ter ga prenašajo na zainteresirane skupine z raznimi predavanji in delavnicami na sami kmetiji in tam, kamor jih povabijo. Najbolj zanesljiva metoda prenašanja znanja za njih je izvajanje prakse in biti zgled ostalim. Po 17 letih ugotavljajo, da je takšen način pridelave sprejelo že kar nekaj okoliških kmetov in da je za njih to prava pot. Ter, da skupaj zmoremo več. Biodinamična kmetija Černelič je ena izmed kandidatov, ki jih je slovenska Mreža za podeželje prijavila na evropski natečaj Rural Inspiration Awards 2020. Natečaj je sestavljen iz treh kategorij in Biodinamična kmetija Černelič je bila uvrščena v kategorijo: blaženje podnebnih sprememb. Več o natečaju: KLIK Kontakt Spletna stran: https://biodinamicnakmetija-cernelic.si/ Facebook stran: https://www.facebook.com/biodinamicnakmetijacernelic/ Kontaktna oseba: Zvone Černelič Elektronski naslov: ekocernelic@gmail.com Telefonska številka: +386 (0)51 363 447 PREDSTAVITVENI VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=fCfOrBFc3Gg&feature=youtu.be Additional Info Vse regije:Spodnjeposavska Vsa področja ukrepanja:Izboljšanje okolja, Prilagajanje na podnebne spremembe Izbira PRP:PRP 2014–2020 Vsi ukrepi PRP 2014-2020:M4.1 – Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva, M11.2 - Plačila za ohranitev praks in metod ekološkega kmetovanja, M13.2 - Izplačilo nadomestil za druga območja, ki imajo pomembne naravne omejitve, M14.1 – Plačilo za dobrobit živali VIR: https://www.program-podezelja.si/sl/component/k2/item/54-pridelovanje-zdrave-hrane-z-varovanjem-okolja-tal-in-zmanjsevanjem-vpliva-na-podnebne-spremembe-biodinamicna-kmetija-cernelic?fbclid=IwAR0QHgvWyomaq0V1Ms4ueyTbze35P8ODxgfWaUp2sEdC4MXMR

[MISSING TRANSLATION] Biodinamična Kmetija Černelič

Samooskrba

Anton Baznik v svojem sadovnjaku lani septembra. Narava ti ponudi marsikaj, če k njej pristopiš in se do nje obnašaš spoštljivo, pravi vsem tistim, ki lahkomiselno zviška gledajo na samooskrbo. (Foto: M. L.) Zvone Černelič na lanskem ekoprazniku v Brežicah, tradicionalnem dogodku, kjer se predstavijo ekološki in biodinamični pridelovalci. Vsakokrat tam poudarijo tudi pomen samooskrbe. (Foto: M. L.) Stavimo na lastno pridelavo V zaostrenih razmerah, nastalih zaradi novega koronovirusa, postaja preskrba s hrano ena glavnih tem – Sindikat kmetov Slovenije: slovenski kmetje sposobni zagotoviti tekočo oskrbo – SLS predlagala zakon – Motika kot orodje zoper težave več vrst Dečno selo, Krška vas, Metlika V zaostrenih razmerah, nastalih zaradi koornovirusa, postaja preskrba s hrano ena glavnih tem. Zdaj hrano trgovci še dobivajo iz skladišč, čez čas bo treba izpraznjene zaloge nadomestiti z novimi. Tu je zelo pomembna samooskrba, se pravi, koliko samooskrbe bomo zmogli. Sindikat kmetov Slovenije je nedavno sporočil, da so slovenski kmetje sposobni zagotoviti tekočo oskrbo državljanov z prehranskimi izdelki. V zvezi s pridelavo je javno nastopila med drugimi tudi SLS. Kot so sporočili, je stranka skupaj z zunanjimi strokovnjaki v pomoč vladi s ciljem povečanja samooskrbe s hrano pripravila predlog Zakona o interventnih ukrepih za povečanje samooskrbe s hrano v Sloveniji. »S predlogom zakona se želi preprečiti zmanjšanje proizvodnih kapacitet v kmetijstvu v času krize zaradi epidemije SARS-CoV-2, hkrati pa želi vzpostaviti dolgoročni okvir za povečanje samooskrbe s hrano v Sloveniji, predvsem pri sadjarstvu in zelenjadarstvu, poljedelstvu in pri tistih živinorejskih panogah, kjer Slovenija ni samooskrbna,« so v omenjeni stranki zapisali k predlaganemu zakonu. O prehrani v povezavi s skupnim trgom in sedanjimi oskrbovalnimi načini imajo kaj povedati tudi pridelovalci. Izbrali smo dvoje mnenj. Zvone Černelič, ki na kmetiji v Dečnem selu že več let prideluje po biodinamični metodi, je pred dnevi dejal, da je prišel trenutek, ko bo Slovenija morala biti bolj samooskrbna. Ampak o tem bodo morali razmišljati država, kupci in kmetje. »V Sloveniji je vendar mogoče, da ima skoraj vsak svoj vrt. Če nima svoje zemlje, si jo najame in si prideluje sam. Samooskrbo v večjem obsegu so doslej nekateri predpisi dobesedno onemogočali. Primer: pred časom sem želel zelenjavo z naše biodinamične kmetije donirati eni od šol, a tega nisem mogel narediti, ker se 'papirnato' tega ni dalo urediti,« je povedal Černelič, ki ga kupci že več povprašujejo po pridelkih, kot so še pred časom. Sicer se mora po njegovem nekaj spremeniti v obnašanju sveta. »Zemlja se dobesedno joče, kdor to razume. Na različne načine onesnaženo okolje najbrž zmanjšuje človekovo odpornost. Biodinamični pripravki, na primer za škropljenje pridelkov, ne obremenjujejo okolja,« je povedal. Zelo pomembno se mu zdi, da še posebno zdaj ljudje razmišljajo o teh zadevah. »Govorimo o tem, kako imeti imunski sistem odporen. Sedanji način življenja ga zelo slabi. Začne se v službi, kjer je vsesplošna naglica in je stres zato velik, to se nadaljuje po službi, ljudje priganjajo drug drugega. Ali je to potrebno? Za odpornost je seveda pomembna tudi prehrana. Kar pridelaš sam, je zelo pomembno. Pomembno je, ker imaš svoj pridelek in si samooskrben. Korist je še dodatna. Vsak, ki ima to možnost, naj gre na vrt in prideluje, saj je tako na svežem zraku in se sprosti, kar je v teh razmerah še posebno pomembno,« je rekel. Po sedanjih razmerah bo po njegovem mnenju marsikaj drugače. »Gotovo bomo kot družba znali bolj ceniti hrano in njeno pridelavo,« predpostavlja Zvone Černelič. Tudi Anton Baznik, sadjar s trgovino v Krški vasi, je prepričan, da bo samooskrba bo postala zelo pomembna in da bo vse, kar bomo posadili in posejali, prišlo prav. »Veliko smo navezani na uvoz iz Španije na primer. Tam zdaj ne delajo. Tako bo še marsikje, od koder uvažamo hrano v Slovenijo. Vsaka država po poskrbela za svoje prebivalce, zato bo moralo biti tako tudi v Sloveniji,« je rekel. Ljudje so po njegovem preveč odvisni od trgovin, pri čemer je bilo mnogim pomembno, da je hrana poceni, ni jim pa bilo mar, ali je taka hrana tudi kakovostna. »Iz domačih pridelkov so se nekateri skoraj norčevali, češ da niso lepi in da so predragi,« je dejal. Tudi obnašanje trgovcev je bilo napačno. Z izgovorom, da so pridelki slabi, so jih zavračali. »Zganila se je država Slovenija in poudarja 'kupujmo domače'. Tako bi moralo biti že ves čas. Ker je imel prednost poceni uvoz, je marsikatera kmetija v Sloveniji opustila pridelavo, saj s svojimi pridelki in izdelki ni mogla biti konkurenčna cenejšim uvoženim. Pri teh tržnih verigah se Slovenija marsikdaj obnaša neodgovorno. Veliko trgovin je namreč tujih, in če je trgovina tuja, gre njen zaslužek v glavnem v tujino,« je poudaril. Baznik meni, da bodo ljudje tudi drugače gledali na to, kar se bo dalo dobiti v domačih krajih. »Solata, ki ima kakšen list malce 'pokvarjen', bo še dobra, sadje, ki ima kakšno piko, bo dobro. Je pač tako, da tisto, kar zraste na zemlji, je tako. Tisto, kar zraste kako drugače in je še obdelano pred skladiščenjem in prevozom, pa je lahko 'brez napake',« je rekel Anton Baznik in dodal, da je njihova trgovina s semeni in sadikami odprta tudi v teh dneh. Kot je še povedal, so v družini precej samooskrbni. Imajo svoje kokoši in zajce, pridelujejo zelenjavo in marsikaj drugega za domače potrebe. »Ni nam težko vzeti motiko in delati na njivi,« je rekel. V tem zapisu večkrat omenjeni vrtički bodo postali še zelo pomemben vir hrane, menijo nekateri, med njimi Jože Maljevič iz Metlike, diplomirani inženir agronomije. »Ugotovitev, da se manjša pridelava ne splača, drži le, če se ne zavedamo pomena kakovosti ter vse podredimo zniževanju cen. To bo trajalo, dokler ne bomo ozaveščeni o pomenu kakovostne pridelave hrane za zdravo življenje. Kaj se v kmetijstvu lahko zgodi zaradi naraščajočih cen, ni predvidljivo – vendar najboljša rešitev je zagotoviti si v največji meri lastno pridelavo hrane,« je zapisal v enem od svojih člankov, enako pa je poudaril tudi v pogovoru pred dnevi. Metliški agronom kaže še na en družbeni vidik samooskrbe. »Pregovor vsak je svoje sreče kovač smo vzeli že za svojega. In ker je prehrana vsakodnevna potreba, je lastna pridelava za to ključni dejavnik. Če bomo ustregli še komu, bomo okrepili medsebojno povezanost in zaupanje, kar je potrebno za obstoj kmetovanja na mnogih majhnih kmetijah,« poudarja Jože Maljevič. M. Luzar

[MISSING TRANSLATION] Biodinamična Kmetija Černelič

Ekskurzija ajda posavje na štajersko

Tudi v letošnjem septembru(2018) smo se člani Društva Ajda Posavje odpravili na strokovno ekskurzijo, tokrat na Štajersko. Najprej nas je pot pripeljala na zeliščni vrt Majde in Katje Temnik v vas Žiče, po kateri je dobil ime samostan Žička kartuzija. Zelo velik zeliščni vrt leži na koncu vasi pod vznožjem nekoč mogočnih kartuzijskih vinogradov. Presenetila nas je velikost in urejenost zeliščnega vrta, na katerem trenutno raste še okrog sto štiri deset vrst zelišč. Na vrtu nas je prijazno sprejela gospa Majda in njena hčerka gospa Katja. Gospa Majda je začela s tem vrtom pred devetimi leti. Navdih je dobila na dvorcu Trebnik pri Slovenskih Konjicah, kjer je bila zaposlena in tudi urejala podoben vrt. V sredini vrta je kamnita spirala, ki ima svoj pomen, okoli pa so gredice z zelo pestrimi rastlinami, kot so npr. pljučnik-zdravilo za pljuča, lapuh –proti prehladu, stevia –domači sladkor, ščetica –za dvig imunskega sistema, močvirski oslad- naravni aspirin(proti glavobolu), vratič proti migreni, sveta bazilika-zdravi čebele, kraški šetraj-nekoč poper za revne ljudi, vsestranska kamilica, artičoka ,luštrek, komarček ,kumina, citronka, ameriški slamnik in še nešteto drugih. S predstavitvijo je nadaljevala njena hčerka gospa Katja, ki je bila še nedolgo nazaj profesionalna športnica in že skoraj ostala v dobro plačani tujini. Premagalo pa jo je domoljubje in to, da ne bi ostal mamin vrt nekoč zapuščen in dragoceno znanje pozabljeno. Z veseljem nadaljuje mamino delo in ga prenaša na raznih predavanjih. Pred kratkim so kupili še zapuščeno kmetijo pri Poljčanah, kjer bodo lahko razširili svojo dejavnost. Povedala nam je, da delajo po biodinamičnih načelih, kar daje rastlinam dodatno odpornost. Sicer se je pa posvetila tudi vzgoji kalčkov, ki zrastejo v sedmih do osmih dneh. Glavni produkt kalčkov je klorofil, ki je odličen za krepitev krvi in imunskega sistema. Kalčke pa goji iz rdeče redkvice, rdečega zelja, sončnic ajde, pšenice, luščene pire lanu lucerne in še z mnogo drugih. Seveda nismo vrta zapustili brez pravih sdzeliščnih čajev. Pot smo nadaljevali v slovenske gorice na biodinamično vinogradniško kmetijo Šuman v Zavrh pri Voličini. Zelo prijazno nas je sprejel gospod Radovan Šuman, ki nam je s svojo duhovitostjo pokazal najprej največji vinograd z enaindvajset tisoč trtami. Danes imata z ženo Simono večino vinogradov na najeti zemlji, njegovi predniki pa so bili že priznani vinogradniki v štirinajstem stoletju. Od svojih stricev je podedoval laboratorijsko opremo iz sedemnajstega stoletja. Vsega skupaj imajo osemindvajset tisoč trt in v dobrih letih pridelajo dvajset tisoč litrov odličnih biodinamičnih vin. Ekološko pridelujejo že osemnajst let, na biodinamičen način pa osem. Povedal nam je , da je biodinamičen način celosten, da je vsaka bolezen vzrok porušenega ravnotežja, kjer je nečesa premalo oziroma nečesa preveč. Vsaka rastlina ustvari različne snovi, katere so potrebne za odpornost tistih, ki jih gojimo. Zato ima v vinogradu tudi nekaj sadnih dreves, zelišč in zelenjave. Skrbeti moramo za rastišče, na naravo ne smemo vplivati ampak z njo sodelovati. Namesto mulčerja ima v vinogradu žive mulčerje, to so ovce, ki so v vinogradu skozi celo leto. Zmulčijo samo obrezane rozge pozimi in še enkrat pred trgatvijo. Ovce skrbijo za čiščenje trave in gnojenje. Nekatere snovi, ki jih ni v vinogradu prinesejo ovce z žiti dobijo pozimi. Za preprečevanje zajedalskih bolezni pri ovcah pa skrbijo kokoši, ki pojejo parazite. V vinogradu imajo veliko gob, predvsem šampinjonov. Za optimalno gnojenje dodajo še kompost, obogaten s kompostnimi preparati. Kompost naredijo iz ovčjega gnoja, ki ga ovce pustijo v staji največ poleti, iz ovčje volne, iz ekološkega konjskega gnoja, oglja(ogljikova struktura), iz tropin in usedlin grozdja iz kleti in iz ene tone grozdnih pečk iz katerih naredijo še petnajst litrov olja. Vso grozdje macerirajo, razen tistega ki ima težave z gnilobo. Vina zorijo v lesenih sodih(tudi murvin in češnjev les) do dveh let in to brez vsakega dodanega žvepla. Rado pravi, da dobi vino dovolj elementarnega žvepla iz zemlje za svojo zaščito, če smo v vinogradu skrbeli za življenje v tleh. V dveh letih vino pretoči do dvakrat, sicer zori na drožeh. Večino prodajo v tujino, ostalo v boljše restavracije in hotele ter na domu. Povedal nam je še, da je v klasično pridelanih vinih šestinosemdeset vrst strupov, s katerimi si nazdravljamo in da najdejo v čebeljem medu še po petih letih prenehanja škropljenja zloglasni herbicid Randap. Obisk pri Šumanovih smo po dobrem kosilu zaključili pod zemljo v kleteh, kjer smo še dolgo po tem vonjali posebna vina, ki so vredna tega imena, po katerih nas ni bolela glava. Pozno popoldne smo prispeli na ekološko kmetijo Albina in Romane Šrinf nad Rogaško slatino. Gospodar Albin nam je povedal, da je kmetijo podedoval po starših, prej pa je bil zaposlen v hotelu. Kmetija je bila zapuščena enaindvajset let in popolnoma zaraščena. Leži pa na strmem južnem pobočju, tako da je večina obdelave na terasah. Tudi štiri are velik leseni rastlinjak, ki ga je sam naredil. Z njega pridobi tudi vodo za zalivanje. Že v februarju posadi zgodnji krompir in še kakšno zelenjavo. V strmo pobočje pa namerava narediti še zimski rastlinjak, kjer pozimi ne zmrzuje. Poleg raznovrstne zelenjave goji še maline, jagode, ameriške borovnice, ribez, robide, češnje, višnje, marelice, breskve, jabolka in še kaj. Zraven tega pa redi še sto trideset kokoši za jajca. Okoli dva hektarja veliko pobočje obdeluje sam s pomočjo žene, ki mu pomaga še poleg svoje zaposlitve vzdravstvu. Dvakrat na teden prodaja na tržnici v Tušu v Rogaški slatini, ostalo pa v šolah, vrtcih, domuostarelih, hotelih, restavracijah in na domu, kamor prihaja tudi precej hotelskih gostov, predvsemRusov. Tu smo videli res dober primer kako se da v strmini pridelovati zelenjavo in sadje in vseprodati na lokalnem trgu. Na poti do Sevnice smo si imeli člani Društva Ajda Posavje na avtobusu kaj za povedati, saj so nam dali ti gostitelji novih energij za delo na naših kmetijah in vrtovih. Zvone Černelič

[MISSING TRANSLATION] Biodinamična Kmetija Černelič

Ekološko kmetijstvo – priložnost ali modna muha?

Vsekakor priložnost še posebej za današnje krizne čase. Ekološko kmetovanje ni nič novega, česar že ne bi preizkusili naši starši in vsi rodovi nazaj. Svet se je vrtel v naših krajih vse do sedemdesetih let prejšnjega stoletja na takšen način. Seveda ne mislim povedati, da bi se morala v sedanji čas vrniti volovska in konjska vprega ter motika. Tudi v tem primeru se je kolo razvoja zavrtelo daleč naprej in očitki, ki gredo nam ekološkim kmetom, da bi bili danes lačni, če bi vsi delali na takšen način nikakor ne držijo. Statistika kaže, da bi se v razvitem svetu zmanjšala količina hrane za 5%, v nerazvitem pa bi se povečala za 13-krat, predvsem na račun pomanjkanja znanja in posledično kapitala. V današnjem razvitem svetu je hrane več kot dovolj, vendar ta hrana postaja vse bolj osiromašena pomanjkljivih zdravih snovi. Hrana mora zopet postati hranilo, ki nas drži vitalne, ne pa, da je samo balast, ki nas nasiti. Zadnjih 40 let so se življenjske navade in prehranjevanje ljudi zelo spremenile, seveda v napačno smer. Ker je v preteklosti precej primanjkovalo hrane, je kmetijska politika zelo povečala pridelavo mesa, ki naj bi najhitreje nasitila ljudi. Vendar to je najdražji in najbolj nezdrav način pridelave hrane. V tropskih krajih, predvsem v južni Ameriki so pričeli z velikim izsekovanjem (oziroma požiganjem) gozdov. Siromašne kmete so pod prisilo izselili, na njihovo zemljo pa so začeli sejati gensko spremenjeno sojo in koruzo. To sojo in koruzo so pričeli voziti v Severno Ameriko in Evropo, s katero so pričeli krmiti živino. Tudi v naših krajih je podobno, da se je v nižine vse preveč razširila industrijska reja živine, ki zelo obremenjuje okolje. Nižine bi bilo treba obdelovati s pridelavo žit, oljnic, stročnic, zelenjave in različnega sadja, živinorejo pa zmanjšati in jo povečati v hribih, da se ne zarastejo. Ne smemo pa pozabiti tudi na ekološko prašičjerejo, ki ne uporablja koruze in ekološko rejo perutnine, katerih v Sloveniji zelo primanjkuje. S takšno prerazporeditvijo pridelave bi po hektarju pridelali dovolj hrane za samooskrbo, kot pa, da pridelujemo potratno meso. Tu pa se začnejo odpirati nova delovna mesta na podeželju, katerih zdaj zelo primanjkuje. Za vse zgoraj omenjeno so nam vrata v ekološkem kmetijstvu zelo na široko odprta na manjših in večjih kmetijah. Povpraševanje po ekološko pridelani hrani v Sloveniji je veliko večje od ponudbe. Trenutno se v trgovinah proda 1% ekoloških živil, od tega odstotka samo 20% domače pridelave. Tu pa ni zajeta prodaja na domu, tržnicah, v šolah in drugje.

[MISSING TRANSLATION] Biodinamična Kmetija Černelič

Zanimiv poiskus s kumaram

Zgornjo sem kupil v trgovini, bila je slovenskega porekla, iz integrirane pridelave. Bila je v zelo solidnem stanju, kar je razvidno tudi na sliki. Srednja je bila ekološko pridelana spodnja pa biodinamično. Obe sta iste sorte in sta bili odtrgani istega dne. 29. 9. 2016 sem jih razrezal na kose, jih zložil v približno prvotni položaj ter jih zavil v kuhinjsko folijo za 12 dni. Bile so na sobni temperaturi okoli 20 stopinj celzija. 10.10.2016 - Kumare po dvanajstih dneh. Slika pove vse. Kumare sem odvil pred člani društva Ajda Posavje in le biodinamična je bila v takšnem stanju, kot je vidno na sliki. Po mesecu in pol sem biodinamično kumaro še vedno lahko držal v vodoravnem položaju. V razmislek, Zvone Černelič

[MISSING TRANSLATION] Biodinamična Kmetija Černelič

Ekskurzija Društva Ajda Posavje v Avstrijo

Tudi letos smo se v našem društvu odpravili na ekskurzijo, tokrat v Avstrijo. Najprej smo obiskali vrtnarijo Wagner (zeliščni paradiž) na avstrijskem Štajerskem, blizu slovenske meje. Vrtnarija je ekološko certificirana od leta 1998 in gojijo okrog 1200 različnih vrst rastlin s poudarkom na zeliščih in zdravilnih rastlinah. Iz starega vinograda na južnem pobočju so ustvarili ugleden vrt, kjer je glavni oblikovalni element na vrtu vulkanski tuf (kamnina), ki izhaja iz tega območja in bogati prst ter tako omogoča dobre rastne pogoje za rastline. To pokrajino imenujejo tudi Wulkanland. Lastnika vrtnarije sta se pred 30 leti priselila sem in pričela z vzgojo vrtnic, grmovnic, jagodičevja, sadnega drevja, zelenjave, zelišč in vseh preostalih rastlin. Imajo 6 zaposlenih, ki skrbijo za razmnoževanje, oskrbo, predelavo (v sirupe, zeliščne in dišavne mešanice) ter prodajo le teh. Zelišča pridelujejo tudi za znano avstrijsko podjetje Archenoach (Noetova barka), ki je prava zakladnica zbirk starih semen. Po vzorno urejenem velikem vrtu nas je prijazno peljala vodja vrtnarije, ki je naše gore list. Pokazala nam je tudi vrt za čebele in biblijski vrt, kjer rastejo samo rastline iz Svetega pisma, katere pozimi prestavijo v rastlinjak. V velikem steklenjaku pa imajo prodajalno vseh rastlin. Naš naslednji ogled se je nadaljeval blizu Celovca na biološko dinamični kmetiji Wurzerhof, ki jo je leta 1912 kupil gospod Wolfgang Wurzer, sedaj pa jo vodi njegova vnukinja. Z Demeter certifikatom se ponašajo neprekinjeno od leta 1927 (takoj po Steinerjevem kmetijskem tečaju) in je najstarejša biodinamična kmetija v Avstriji ter verjetno tudi na svetu. Obdelujejo 50 hektarjev kmetijskih površin, 20 hektarjev gozda in imajo pašo na planini. Redijo 50 glav avtohtone govedi, prašiče, perutnino, čebele, pridelujejo razna žita, zelenjavo, zelišča, sadje, cvetnice in še kaj. Od leta 1960 je kmetija praktičen model za kulturno iniciativo, kjer povezujejo kmetijstvo v celostnem pomenu besede s socialno terapijo po izgledu Sekema iz Egipta (3000 zaposlenih). V skupnosti na kmetiji živi ves čas štirinajst duševno manj razvitih ljudi, ki delajo v gospodinjstvu, na vrtu, na njivah, v hlevu in v vrtcu. Poleg imajo zaposlenih še dvajset ljudi in jih plačujejo s subvencijo, ki jo dobijo od države v zameno za zaposlitev duševno prizadetih ljudi. Imajo tri velike hiše in dve centralni kuhinji, v katerih skuhajo od 40 do 70 obrokov na dan. Imajo tudi Waldorfski vrtec, kar je prvi tak primer v tem delu Evrope. Cena je od 150 do 200 € na mesec (sicer so vrtci v Avstriji brezplačni). Vso hrano pridelajo na kmetiji. Posestvo je prilagojeno tem varovancem, saj so živali mirne, tako da lahko vzpostavijo dober odnos z njimi. Na kmetiji imajo tudi veliko dvorano, kjer prirejajo koncerte. Ob petkih imajo odprto trgovino, kjer prodajajo svoje proizvode, kupci pa jih lahko naročijo tudi vnaprej. Menim, da je kmetija zelo primerna za obisk naših politikov. Pot smo nadaljevali na naslednjo zelo lepo urejeno družinsko biološko dinamično kmetijo Erianhof, ki je bila zelo blizu prejšnje. Tudi ta kmetija se ponaša z Demeter certifikatom že 36 let. Na 100 hektarski kmetiji se ukvarjajo s prirejo mleka, predelavo v mlečne izdelke, pridelavo in predelavo mesa, pridelavo in predelavo sadja in zelenjave, pridelavo in predelavo žit, s turizmom in še s čim. Ogled smo pričeli v novozgrajenem hlevu, kjer pa resnično ni bilo nobenega neprijetnega vonja, prej bi rekel, da je dišalo po odličnem senu, dosušenem na dosuševalni napravi. Prvo, kar nam je povedal starejši gospodar gospod Williem Erian (ki je zase dejal, da je pomočnik na kmetiji) je bilo to, da ne uporabljajo nobene silaže, temveč kvalitetno suho seno, pašo in 150 kg žit na kravo na leto. Povedal je še, da se mora kisanje krme dogajati v kravjem želodcu in ne v silosu. Če dobi krava silažo, se pri prebavi ne ustvarijo visokokakovostne beljakovine, ki so potrebne za pridelavo kakovostnega mleka in mesa. Dejal je, da imajo s takšnim načinom prehranjevanja govedi same koristi. V velikem skladišču imajo osem silosov za žita z vso potrebno mehanizacijo (za sušenje, prezračevanje, čiščenje, luščenje in mletje žit). Na kmetiji imajo svojo pekarno, v kateri pečejo kruh in ostale izdelke. Namesto kvasa že 36 let neprekinjeno uporabljajo kislo testo, saj je takšen kruh veliko bolj zdrav. Ob petkih imajo na kmetiji odprto trgovino za pekovske in ostale izdelke. Gospod Erian nam je povedal, da gredo naslednji dan s kruhom na tržnico in vzamejo s seboj vsaj deset odstotkov manj kruha kot bi ga lahko prodali, saj po njegovem mnenju police s kruhom ne smejo biti vedno polne. S tem skrbijo za dobro ime svojega kruha in ga tudi nič ne zavržejo. Preko predelave dobijo za en kg pšenice od 5,5 do 6 €. Na svoje njive gredo s čim lažjimi traktorji, čeprav so tudi ti pretežki. Zemljo v glavnem podrahljajo, če pa že morajo orati, pa jo največ 15 cm globoko. Gospodar meni, da je vsak plevel na njivi z razlogom. Tako se na primer osat pojavi tam, kjer zemljo preveč stlačimo, tudi z oranjem in frezanjem, kjer se ustvari plazina (neprepustna plast za vodo). Osat vztraja na njivi toliko časa, da prebije to plast. Ko ji to uspe, korenina propade in skozi njo prodre v globino zrak, voda, deževniki (skratka življenje). Njegove petintridesetletne izkušnje to potrjujejo. Gospod Erian nas je s svojo zgodbo tako navdušil, da smo ga povabili v naše biološko dinamično društvo Ajda Posavje na predavanje v kulturni dom v Boštanj, ki bo 20. 1. 2017 ob 1.uri, kjer bo svoje znanje delil še z ostalimi, ki jih to zanima. Zvone Černelič

[MISSING TRANSLATION] Biodinamična Kmetija Černelič

Ekskurzija ekoloških kmetov v Nemčijo

Združenje ekoloških kmetov Dolenjske Posavja in Bele krajine vsako leto organizira dve strokovni ekskurziji za svoje člane: eno v tujino in eno po Sloveniji. Tokrat smo se odločili, da obiščemo Nemčijo. Naša pot se je začela 25. junija zgodaj zjutraj proti nemško-francoski meji ob reki Ren v kraj Schwanau. Tu po biodinamični metodi, kjer se upošteva ritem planetov in Lune po posebnem biodinamičnem koledarju, od leta 1970 kmetuje Fredrich Wenz. Sedaj z delom na kmetiji nadaljuje njegov sin. Je čisti poljedelec; na na njegovi kmetiji ni živali, razen 10 ton živih organizmov na hektar (predvsem deževnikov, dolgih 20 cm in več), kar je enako 20 glav živine na hektar. Tako doseže 400 kg dušika na hektar. Uporablja izključno biodinamične pripravke: gnoj iz roga, kremen iz roga, gnoj po Marii Thun itn.. Preparati so pripravljeni v posebnem mešalcu, po hektarju pa razporedi 40 litrov pripravka. Obdeluje 35 hektajev različnih tipov zemlje. Svoje njive obdeluje samo nekaj cm globoko s posebnim strojem Eco-Dyn, ki ga razvija že več kot 40 let. Nanj lahko namesti različne širine nožev (5 – 36 cm), s katerimi zrahlja zgornji del prsti. Stroj združuje plug, brano, okopalnik, valjar s posebnimi noži, 3 ali 4 sejalnice in še kaj. Z enim potegom v pol ure z 8 l nafte obdela 1 hektar in poseje 3 ali 4 kulture (bela detelja, ajda, sončnice, ipd.). Do spravila pridelka porabi 30 litrov nafte na hektar. Stroj bo letos poleti serijsko izdelan v Švici in ga bo mogoče naročiti. Valjanje ima pred muljčanjem to prednost, da porabi veliko manj energije in ne prihaja do gnitja rastlinskih ostankov, kar za zemljo ni dobro. Ker ne uporablja pluga, tudi ne shranjuje semen plevela, ki so v zemlji kaljiva 30 ali več let. Za razliko od semen kulturnih rastlin, ki kalijo v temi, semena plevela kalijo na svetlobi. Primer: Zgodaj jeseni poseje rž, ki jo v času cvetenja s posebnim valjarjem z noži povalja oziroma seseka in hkrati direktno v ta muljč seje belo deteljo, sončnice, ajdo, ipd. S tem postopkom naredi zastirko, ki preprečuje rast plevela, zadržuje vlago in deževnikom omogoča proizvajanje organske snovi. Najprej požanje sončnice, čez en mesec pa še ajdo. Spravilo takega pridelka poimenuje “dvonadstropna žetev”. Ostanke požetih rastlin pusti čez zimo na njivi, spomladi pa v te ostanke direktno seje nove kulture. Zemljo obdeluje plitvo, da lahko deževniki opravljajo svoje delo tam, kjer so rastlinski ostanki. Deževniki potrebujejo čvrst rov tik pod povrhnjico, da lahko ostanke zvlečejo v rove in jih predelane vračajo nazaj. Če bi obdeloval zemljo pregloboko, bi se deževniki spustili pod nivo obdelovalne zemlje, kjer bi vegetirali. Skozi rove se zemlja zrači, po katerih še zlahka prodirajo korenine kulturnih rastlin. Njegova zemlja je kot spužva, ki lahko sprejme več kot 150 l/m2. Zaradi zračnosti zemlje na njegovih njivah voda nikoli ne zastaja in je tudi ne prizadane suša. Bistvo njegovega kmetovanja je: “Zemlja je mati življenja, katero moramo skrbno čuvati.” Z nami je bilo tudi nekaj neekoloških kmetov in različnih strokovnjakov, ki so bili nad kmetovanjem g. Wenza navdušeni. Tak način kmetovanja je tudi najbolj skeptičnemu zamajal temelje. Po 6-urnem ogledu kmetije smo se odpravili na počitek preko Rena v Francijo, kjer so nekateri doživeli nočno življenje Strasbourga. Naslednje jutro smo pot nadaljevali proti Bodenskemu jezeru ob nemško-švicarsko-italijanski meji, kjer smo si ogledali dve ogromni biodinamični posestvi, o katerih boste več izvedeli v prihodnji številki. Ob Bodenskem jezeru smo obiskali biodinamično kmetijo Rendgoldshausen v velikosti 180 ha, kjer po biodinamični metodi kmetujejo od leta 1932. Kmetija je v lasti zasebne fundacije, ki jo vodi pet družin, ukvarjajo pa se z živinorejo, zelenjadarstvom, poljedelstvom in sadjarstvom. Vseh pet družin se redno srečuje na sestankih, kjer preverjajo in načrtujejo kmetijsko proizvodnjo. Dve družini skrbita za poljedelstvo, ena za vrtnarstvo, ena za prodajo in ena za razmnoževanje semen po biodinamični metodi Demeter. Imajo zelo dobro razdelano pridelavo, predelavo in predvsem prodajo. Tedensko razvozijo preko 1500 zabojčkov zelenjave v bližnjo okolico v velikosti 10 000 prebivalcev, pridelke pa prodajajo tudi veletrgovcem. Na dvorišču imajo trgovino s pestro ponudbo domačih pridelkov in proizvodov. Kot zanimivost dodajam, da je v času našega obiska kilogram paradižnika stal 6.5 evrov. Imajo 120 glav živine, od tega 45 krav molznic v treh popolnoma odprtih lesenih hlevih z globokim nastiljem (brez gnojevke). Ob hlevu imajo ogromne kompostne kupe. Za krmljenje živine uporabljajo izključno dosušeno seno. Iz mleka pridelujejo razne mlečne izdelke, ki jih prodajajo na kmetiji – lokalno oskrbujejo bolnice, šole, domove za ostarele in ostalo prebivalstvo. Samo za prodajo vseh izdelkov na kmetiji je zaposlenih 24 ljudi. Na celi kmetiji je zaposlenih 74 delavcev, od tega je tretjina sezonskih. Vajenec na kmetiji zasluži 900 evrov mesečno, mojster pa 2400 evrov bruto, kar je za nemške razmere malo. Vrtnarija ima 4000 kvadratnim metrov steklenjakov ogrevanih z lesnimi sekanci v predsezoni. V tek steklenjakih so v času našega obiska že obirali paradižnik in papriko (26.6.2012). Rastline so bile zelo dobrem stanju; na primer paradižnik je bil visok 4 m in več. Za obdelavo tal ne uporabljajo pluga temveč rimski plug. Pridelujejo veliko vrst zelenjave. Korenje pridelujejo na 20 ha zemlje v različnih časovnih obdobjih. Jeseni naredijo grebene v razdalji 90 cm in počakajo do spomladi, da se zemlja sesede in ogreje. Nato te grebene prepolovijo na širino 45 cm. Počakajo, da se zemlja usede. Nato naredijo slepo setev, da dajo semenom plevela impulz za vznik. Po nekaj dnevih zgornji del grebena odrežejo 2 cm globoko da uničijo morebitne plevele. Čez 10 dni posejejo korenje. Nekaj dni pred vznikom korenja pa s pomočjo plinskega ognja požgejo in uničijo plevel. Medvrstni prostor okopljejo s posebnim strojem. Ko je korenje dovolj veliko, ga osujejo z zemljo. Posebnost kmetije je še pridelava svetlobne korenine, ki izvira iz Kitajske in krepi imunski sistem. To rastlino vzgajajo v lesenih koritih visokih 1.5 m. Leta 1986 so ustanovili tudi neprofitno organizacijo, ki izobražuje mladino v biodinamični smeri. Projekt je podprla tudi vlada. Tako imajo praktikanti dopoldne pouk, popoldne pa prakso. Na kmetiji so nas zelo lepo sprejeli in nas pogostili z domačimi dobrotami. Naslednja biodinamična kmetija Helchenhof je ravno tako v bližini Bodenskega jezera in je vklučena v Demeter kontrolo. Sodelujejo s prej predstavljeno kmetijo. Kmetija je velika 130 ha, 15 ha zemlje pa imajo še najemu. Imajo 70 ha travnikov in 60 ha zelenjave. 1/2 Kmetija je zanimiva, ker jo imata v najemu mladi družini z mešano narodnostjo. Prejšnji lastnik je postal poslanec v parlamentu, njegovi otroci pa niso imeli interesa za kmetovanje. Ena družina skrbi za živino in zelenjavo, druga družina pa za poljedelstvo in turizem na kmetiji. Imajo kar nekaj počitniški hišic v katerih gostom ponudijo all inclusive (doživetje kmetije; od dela v hlevu do vožnje traktorja, do spoznavanja narave, okolice, ipd.). Sprejemajo pa tudi skupine osnovnošolcev in srednješolcev in jim tako ponujajo pedagogiko doživetja na kmetiji. Na kmetiji zelenjavo obdelujejo pretežno strojno, saj imajo zaposlenih samo 8 – 10 delavcev in do 10 sezonskih delavcev. Pridelujejo korenje, bučke, mlado čebulo, por, rdečo peso, redkvico, krompir,… imajo ogromne prostore za čiščenje in pakiranje zelenjave, ki jo nato prodajajo večjim trgovinam. Kmetija sodeluje tudi z okoliškimi biodinamičnimi kmetijami, s katerimi so povezani samo z dogovorom o sodelovanju – brez pogodbe. Okoliški kmetje vozijo zelenjavo tej kmetiji v pakiranje in jo nato prodajajo pod znamko Biobauer Bodensee. Iz njihove kmetije tako dnevno odpeljeta dva tovornjaka zelenjave, ki je zrasla na skupno 300 ha obdelovalne zemlje. Ob koncu leta vsi skupaj pregledajo poslovanje preteklega in načrtujejo prihodnje leto. Da kmetija dobro posluje, dokazuje na primer korenje, s katerim zaslužijo 6000 evrov na ha. Ker imajo velike količine biodinamične zelenjave in dobro organizacijo, so pri veletrgovcih upoštevani. Kot zanimivost dodajam, da so na obeh kmetijah, ki smo jih obiskali, južne strehe pokrite s fotocelicami za proizvodnjo elektrike. Tudi na tej kmetiji so nam pripravili odlično kosilo in nas zelo lepo sprejeli. Ob 18. uri smo se odpravili proti domu, kamor smo zadnji prispeli ob petih zjutraj. Pot pa je kljub dolgi vožnji hitro minila, saj smo izmenjali vtise te ekskurzije in delali načrte za naše kmetije ter razmišljali o naslednjih ekskurzijah našega združenja. Predsednik Združenja za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine Zvone Černelič

[MISSING TRANSLATION] Biodinamična Kmetija Černelič