Biodinamična kmetija Černelič prejela priznanje najvišjega ranga na ravni Evrope

Prejem priznanja najvišjega ranga na ravni Evrope ni mačji kašelj, sploh če je to že drugo priznanje v dveh letih. Biodinamična kmetija Černelič iz Dečnega sela pri Brežicah je letos prejela priznanje Evropskega združenja lastnikov zemljišč, lani pa je prejela največ glasov na evropskem natečaju Rural Inspiration Award (RIA) v kategoriji »glas ljudstva«.

Ob podelitvi priznanja (od leve): Rok Sedminek, član sveta KGZS, evropski poslanec Franc Bogovič, generalni sekretar ELO Thierry De L'Escaille, prejemnik Zvone Černelič, predsednik KGZS Roman Žveglič in vodja JSKS na KGZS - Zavodu Celje Vesna Čuček.

Ob podelitvi priznanja (od leve): Rok Sedminek, član sveta KGZS, evropski poslanec Franc Bogovič, generalni sekretar ELO Thierry De L'Escaille, prejemnik Zvone Černelič, predsednik KGZS Roman Žveglič in vodja JSKS na KGZS - Zavodu Celje Vesna Čuček.

Letos je kmetija Černelič v sodelovanju z Javno službo kmetijskega svetovanja pri KGZS – Zavodu Celje kandidirala na razpis, ki ga vsako leto objavi Evropska organizacija lastnikov zemljišč (European Landowner organisation - ELO). Ta je med devetnajstimi kandidati iz devetih držav Zvonetu Černeliču podelila nagrado za njegov prispevek k razvoju načina kmetovanja, ki varuje tla in okolje. Tokrat so to nagrado prvič podelili projektu iz Slovenije.  

Kot biodinamični kmet Zvone Černelič uporablja preizkušena načela biodinamike, hkrati pa dodaja k temu svoja spoznanja in izkušnje. Ta načela so ga vodila tudi pri postopku regeneracije tal bivše gradbene deponije v Krški vasi.  Postopek regeneracije je bil temeljito dokumentiran in tako prepričljiv, da so mu dodelili prestižno priznanje.

»V veselje in ponos nam je Zvonetovo sodelovanje z našimi kmetijskimi svetovalci. Skupaj iščemo nove načine kmetovanja, ki je okoljsko sprejemljivo in hkrati tržno uspešno,« je izrazil zadovoljstvo predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič. Tla namreč zavzemajo osrednje mesto v Evropskem zelenem dogovoru, Strategiji za biotsko raznovrstnost, Strategiji od vil do vilic in se  odražajo tudi v zakonodajnih predlogih EU za izvedbo Skupne kmetijske politike.

Zvonetu Černeliču sta med obiskom v Sloveniji priznanje podelila generalni sekretar ELO Thierry De L'Escaille  in Emmanuelle Mikosz, ki je zadolžena za sodelovanje z državami članicami. Ob podelitvi je generalni sekretar organizacije ELO povedal: »Veliko sem slišal že o biodinamičnem načinu kmetovanja, videl sem tudi že različne prakse, do katerih sem bil nekako zadržan.  Kar sem videl tukaj, pa me je prepričalo, da se da na ta način kmetovati in od tega živeti. Zato sem vesel, da je priznanje prišlo v prave roke.«

VIR: https://www.kgzs.si/novica/se-eno-evropsko-priznanje-kmetiji-cernelic-2021-07-21?fbclid=IwAR16rgUhq54bo5Fjt3mwLGSnzb7Knreco0ewAFUEj3aii-Mvi9xCo1jRNzE

 

Related posts