Biodinamični kmetiji Černelič evropsko nagrado za upravljanje z zemljišči in tlemi podelili še osebno

Potem ko je bila biodinamična kmetija Černelič iz Dečnega sela marca letos seznanjena, da je prejemnica prestižne evropske nagrade za upravljanje z zemljišči in tlemi (Land and Soil Management Award), ki jo je Evropska organizacija lastnikov zemljišč (ELO) med 19 kandidati iz devetih držav sploh prvič v petnajstih letih, odkar jo podeljujejo, podelila projektu iz Slovenije, je minuli torek gospodar kmetije Zvone Černelič omenjeno nagrado prejel še osebno.

biodinamicna_kmetija_cernelic_podelitev_nagrade_za_upravljanje_z_zemljisci_in_tlemi (26)

Černeliču je čestital tudi evropski poslanec Franc Bogovič.

V Dečno selo sta mu jo prišla izročit generalni sekretar ELO Thierry de L'Escaille in Emmanuelle Mikosz, ki je pri ELO zadolžena za sodelovanje z državami članicami. Nagrada za upravljanje z zemljišči in tlemi se podeljuje najboljšim praksam rabe zemljišč in ravnanja s tlemi, ki povečujejo vsebnost organske snovi in biotsko pestrost tal ter preprečujejo degradacijo, erozijo, onesnaženje, zbitost tal, zasoljevanje, poplave in plazove. Člane žirije so prepričali ekološko kmetovanje, tehnološke inovacije na kmetiji na področju namakanja in pridelave v rastlinjakih ter izboljšanje rodovitnosti tal in biotske pestrosti. Še posebej jih je navdušil opis regeneracije zaradi gradbenih posegov zelo močno prizadetih tal v Krški vasi, pri kateri je Zvonetu Černeliču z nasveti pomagala Vesna Čuček z oddelka za kmetijsko svetovanje na Kmetijsko gozdarskem zavodu Celje.

biodinamicna_kmetija_cernelic_podelitev_nagrade_za_upravljanje_z_zemljisci_in_tlemi (40)

Ob prejeti nagradi so tudi nazdravili.


Černelič je za naš medij ob prejemu nagrade izjavil: "To je posebno priznanje in spodbuda za moje podobno nadaljevanje dela ter da bo širša okolica to razumela in sprejela. Tudi v prihodnje bomo potrošnike in kmete ozaveščali o pomembnosti ekološkega in biodinamičnega kmetovanja za zdravje tal, ljudi, izboljšanje biotske pestrosti ter omilitev posledic klimatskih sprememb. Vidim, da se počasi le premika naprej in z nekim zgledom se bo, verjamem, to zavedanje še bolj širilo." Spomnimo, da to ni prva prejeta evropska nagrada za kmetijo Černelič, ki je že lani prejela tudi evropsko priznanje za navdihujoče prakse v kmetijstvu.

Ob prejemu nagrade so mu v živo čestitali tudi evropski poslanec Franc Bogovič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, član sveta KGZS Rok Sedminek, predstavnik za odnose z javnostjo na KGZS Marjan Papež in Vesna Čuček.

biodinamicna_kmetija_cernelic_podelitev_nagrade_za_upravljanje_z_zemljisci_in_tlemi (22)

Zvone Černelič in njegova žena Gabriela v družbi Bogoviča, Žvegliča, Sedmineka in de L'Escailleja; pred njimi pa domači pridelki kmetije Černelič

 

Vir: https://www.posavskiobzornik.si/gospodarstvo/biodinamicni-kmetiji-cernelic-evropsko-nagrado-za-upravljanje-z-zemljisci-in-tlemi-podelili-se-osebno-94072

 

Related posts